Tegneserie om Ski ble

Jenny Jordahl sin tegneserie om Ski ble en musikalsk suksess

musikalsk suksess

Da Jenny Jordahl lagde tegneserie om Ski i, hadde hun ikke sett for seg at det kom til å bli en musikal. Prosjektet står igjen som en hyllest til byen hun vokste opp i.

Vi har snakket med Jenny Jordahl om oppveksten hennes i Ski. Jordahl er en tegneserieskaper, illustratør, forfatter og designer med bakgrunn fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er best kjent for tegneserien Grønne greier, i samarbeid med Aftenpostens klimajournalist Ole Mathismoen, og de feministiske tegneseriene 60 kvinner du skulle ha møtt (2016), Kvinner i kamp (2018) og Patriarkatet faller (2021), i samarbeid med forfatter Marta Breen. 

Jordahl vokste opp i Ski og i 2018 tegnet og skrev hun den humoristiske, dystopiske tegneserien Ski-Fi: Solnedgangen som forsvant. Ski-Fi handler om at Ski kommune – Follos perle – går en dyster fremtid i møte etter at noe gikk veldig galt under Halmfestivalen. Hele lokalbefolkningen må flytte inn i Ski Storsenter. Alle som har vært på Ski Storsenter, eller på en av de mange andre turistattraksjonene i Ski, må oppleve tegneserien som ifølge anmeldelsene er både «dystopisk, teit og morsom» og ikke minst en hyllest til Ski. 

Idéen bak tegneserien oppsto i et intervju om Kvinner i kamp med i Østlandets Blad. Da Jordahl ble spurt om hun kom til å lage et lokalt prosjekt, lovet hun på sparket å lage en tegneserie om Ski. Idéen ble etterhvert en realitet og tegneserien ble til da Jordahl deltok på Oslo Comics Expo, et arrangement der serieskapere skal lage en 24 siders tegneserie i løpet av 24 timer. Hun sier at det var gøy å skulle lage noe om Ski, siden det er et sted som mange tenker på som anonymt. Jordahl trekker frem at det morsomste med prosjektet var å finne de spesielle tingene hun husker fra oppveksten. 

– Tegneserien bærer veldig preg av å være «mitt Ski» fra da jeg vokste opp. Å lage den tegneserien var en ekte jakt på Ski sin identitet. Jeg ble veldig lokalpatriot, sier Jordahl.

Tegneserien ble raskt en slager blant lokalbefolkningen og i 2021 slo en gruppe lokale kreative seg sammen for å skape musikal-adapsjonen Ski-Fi – Kommunal Musikal. Det ble satt i gang en spleis for å lage scenografi og kostymer, og kreative bidragsytere fra Ski og omegn samlet seg for å sette opp adapsjonen. Prosjektleder og koreograf Anette Hagrup fra Ski Rådhusteater og det unge ensemblet med Ung scenekunst Ski skapte et fantastisk kreativt maskineri. 

Foto: Ole Kjedsberg Endresen for Østlandets Blad

20220411 181602 2
 
– Å se hva de gjorde med tegneserien, er det morsomste og rareste som har skjedd meg! 
Ski fi omslag

Skogholtet

Hele Jordahl sin familie er fra Ski og har levd her i flere generasjoner og hun beskriver lokalmiljøet som et rolig og fint sted å vokse opp. Et sted der man hører hjemme. Familien bodde med nærhet til naturen og som barn var det mye spennende å utforske. Jordahl forteller at hun pleide å tusle rett ut i skogholtet nær barndomshjemmet og oppleve den umiddelbare nærheten til naturen. 

– Det var bare å tusle ut i skogen og løfte på steiner og utforske naturen selv, fordi den var rett der. Det er mange små skogholt i Ski at barna føler de har «sin skog» rundt skolen. Jeg føler meg ganske heldig som vokste opp med en slag egen liten flekk av natur, sier hun.

Det skogholtet er en av grunnene til at Jordahl er opptatt av natur i dag. Hun påpeker at det er viktig å leve i harmoni med dyrene og naturen i nærområdet sitt. Jordahl var tidligere med i lokallaget til Natur og ungdom i Ski, og engasjementet rundt natur og miljø er fortsatt en tematikk som står sterkt i flere av Jordahls prosjekter. Hun påpeker viktigheten av at ubyggere tar hensyn til natur og miljø. Dessuten må lokalsamfunn skape steder som også er fine for menneskene som skal leve der. 

– Mindre byer står ofte i fare for å miste mye av gatelivet hvis utbyggingen og arkitekturen ikke tar hensyn til menneskene som skal leve der, konstaterer hun.

Fellesskapet

Det er viktig at områder blir utarbeidet slik at det dyrker fellesskap og lokal identitet. Selv var Jordahl en politisk aktiv, black metal-tenårig da hun vokste opp i Ski. I ettertid ser hun tilbake på hvordan det var å være ungdom i Ski, og setter pris på at det var grobunn for at ungdom kunne skape og finne sine egne subkulturer i lokalmiljøet.

– Metal-miljøet er en subkultur som står ganske sterkt rundt Ski på grunn av bandene som kommer derfra. Selv var jeg en del av det miljøet en stund, fordi det var en naturlig plass for oss som var alternative og interessert i musikk og sånn. Vi pleide å dra på ungdomsklubbene for å se på venner som spilte i band, sier hun og mimrer tilbake til da Kjellernrock var et naturlig samlingspunkt for alle musikkinteresserte i Ski.

Jordahl var en aktiv ungdom som var en del av flere ulike miljøer gjennom oppveksten. Engasjementet i Natur og ungdom var kombinert med interesse for musikk og D&D og rollespill. Det var generelt mange møteplasser for ungdommer i lokalmiljøet.

– Det var grobunn for alle slags kulturer og subkulturer, på både godt og vondt. I oppveksten fikk jeg erfare den korte veien det er å bli dratt inn i et miljø når man leter etter fellesskap. Det er en helt annen tid. Jeg håper at man fortsetter å stimulere til subkulturer fremover. For at folk skal skape noe, må det være steder for å skape noe. Det er viktig å passe på at Ski er et hyggelig sted for alle å være.

Når vi til slutt spør Jenny Jordahl hvordan hun håper at Ski vil utvikle seg i fremtiden, trenger hun ikke lang betenkningstid før hun svarer:
– Som alle steder, at det er plass til absolutt alle, og at alle blir tatt vare på!

NYHETER

STORT

OG SMÅTT

LAST INN FLERE SAKER